Monday, October 13, 2008

CV-ul - perspective si retrospective

De obicei, il privim ca pe un instrument prin care putem obtine o slujba, dar oare nu ne poate ajuta si in alte privinte? Ba da, cu siguranta!

CV-ul poate functiona ca o "oglinda magica" prin care revedem tot ce ni s-a intamplat de-a lungul carierei si cum au evoluat obiectivele, cu sau fara intentia noastra directa.

CV-ul mai poate fi privit si ca un plan de afaceri personal, in care calificarile, experienta, relatiile se prezinta ca niste atuuri, iar lipsurile sunt prezentate intr-o maniera care sa evidentieze interesul de a le elimina sau nu sunt prezentate deloc. Pornind de la aceasta idee, un CV poate constitui chiar baza unei afaceri pe care o lansezi, fiindca e posibil ca tu sa ai cunostinte pe care altii sa nu le detina si sa fie dispusi sa plateasca pentru a le obtine.

Exercitiu
Daca esti o persoana ordonata si obisnuiesti sa-ti arhivezi informatiile personale, iti va fi usor, probabil, sa redescoperi si CV-uri mai vechi, pe care le-ai trimis candva diferitilor potentiali angajatori. Un exercitiu foarte util este sa le aranjezi in ordine cronologica si sa le citesti incepand cu cel mai vechi CV trimis. In timp ce le citesti, urmareste cu atentie:

* certificarile (diplome, atestate, etc.) pe care le-ai obtinut de-a lungul timpului
* abilitati profesionale (limbi straine, calitati de vanzator, bun organizator, orator, etc)
* reteaua de cunostinte (persoanele care te-au ajutat si te pot ajuta in viitor pe plan profesional, recomandari, etc.)
* aspecte importante ce tin de eficienta in joburile alese (domeniul de activitate, pachetul salarial, managementul, colectivul, existenta unui mentor, distanta de casa, etc.).

Odata lecturate CV-urile, identifica-ti atuurile si punctele slabe. Apoi, fa un plan care sa-ti puna in valoare atuurile (de exemplu: obtinerea unui al doilea job, afiliarea la organizatii de profil, participarea la proiecte, etc.) si sa remedieze punctele slabe (prin carti, cursuri, implicarea in proiecte care sa permita dezvoltarea acestor caracteristici - deprinderea abilitatilor necesare in vanzari, limbi straine, etc).

De ce sa facem acest exercitiu? Pentru ca este vital sa intelegem de unde am plecat si unde suntem, pentru a ne putea face noi planuri privind cariera noastra.

Un prieten spunea ca, daca oamenii ar cugeta serios la problemele lor 5 minute pe an, facand diferenta intre nevoi si dorinte sau intre realitate si inchipuiri, vietile lor ar putea fi mai implinite. Cred ca are dreptate. Cele 5 minute "obligatorii" de reflectare profunda sunt necesare in toate aspectele in care dorim sa realizam mai mult (ex. cariera, social, familie, sentimental etc) ale vietii noastre. Chiar daca nu vei intreprinde aceasta analiza complexa a carierei, cele 5 minute ar putea constitui un bun inceput. Succes!

Articol publicat in 121.ro

No comments: