Monday, October 13, 2008

Prin Elvetia, de-a lungul Rinului

Geografic vorbind, Rinul este un fluviu format din doi afluenti izvorand din estul Elvetiei, ce strabate, pe parcursul a 1.319 km, 4 tari - Germania, Olanda, Elvetia si Franta - si se varsa prin doua brate in Marea Nordului. Pentru turistii sositi din toata lumea sa-i vada atractiile este, insa, un prilej de imagini rarisime si senzatii nebanuite.

Pornind agale pe malul Rinului, intalnesti la tot pasul privilesti ce te lasa, nu rareori, mut de uimire si de incantare - mai opere ale Mamei-Natura, mai incropite de om. Si, precum baciul din bancurile cu ardeleni, te scarpini a mirare in crestetul capului si cugeti cu voce tare: "Io-te, dom'le, ce chestie!"

Daca sunteti curiosi, va spun si voua cate ceva din toate cate m-au impresionat in Elvetia, haladuind de-a lungul Rinului.

Cascada Rinului
Nu este Niagara, dar tot impresionant arata. Este cea mai mare cascada din Europa, aflata pe cursul fluviului Rin. Merita efortul de a o bate drumul pana acolo si mai ales, de a o admira cat mai de aproape posibil. Elvetienii, oameni inventivi, au scobit in munte un lacas, gen prispa, chiar pe langa cursul apei… Privind de acolo zecile, sutele de metri cubi de apa care trec pe langa tine in fiecare secunda, ai o senzatie extraordinara.

Teoretic, nu te costa nimic sa te uiti la acest curs de apa, insa, daca iubesti senzatiile tari, exista si o provocare: o plimbare cu vaporasul pana la o stanca situata in mijlocul cascadei, de unde calatoria continua inca vreo 20-30 de metri pe scari, pana pe piscul uneia dintre stancile ce taie cascada in doua cascade mai mici ce se varsa in acelasi bazin, urmandu-si apoi, linistit, cursul impreuna. Odata ajuns in mijlocul acelei curgeri de apa, ai impresia ca, la un moment dat, va cadea si stanca sub presiunea suvoiului de apa ce se sparge la baza ei. Calatoriile cu vaporasul sunt organizate numai atunci cand conditiile meteorologice permit si pentru intervale determinate de timp.

Cand te afli pentru prima data in zona, simti o oarecare umezeala in aer, ce se intensifica tot mai mult pe masura ce te apropii de locul in care apa izbeste stancile. Iar acolo stai neclintit, incapabil sa mai scoti vreo vorba langa acea curgere de apa, care doreste, parca, sa iti aminteasca cat de neinsemnati suntem in fata naturii...

Cascada poate si admirata de ambele parti ale fluviului si se poate ajunge pe partea opusa si pe un pod in amonte, care poate fi traversat destul de repede (maxim 15 minute).
Traversarea Rinului
O alta inventie care m-a impresionat, in Elvetia, de-a lungul Rinului, sunt barcile care traverseaza fluviul utilizand doar puterea curentului si carma. Mecanismul este pe cat de ingenios, pe atat de simplu. De un cablu perfect intins dintr-o parta in cealalta a raului este ancorata, cu ajutorul unui alt cablu, o barca cu carma cu ajutorul careia se poate traversa raul doar prin forta curentului si indreptand carma in directia dorita. Pretul unei calatorii este de doar 2 CHF (echivalentul a 50.000 lei) si dureaza cel mult 5 minute. Dar merita traversat fluviul cu aceste barci macar o data.

Inot in Rin - asta da balaceala!
Ce poate fi mai distractiv decat sa te azvarli in rau cu o perna de plastic umflata, in care ti-ai indesat toate hainele si obiectele de valoare. Ai parte de adrenalina, pentru ca teama ca ai putea ramane "sportiv" daca se sparge pernuta nu-ti da pace, dar, dat fiind faptul ca elvetienii fac lucruri trainice, poti inota linistit...

Aceasta "sesiune" de inot public este unul dintre multele evenimente organizate de primaria din Basel, adorat nu numai de turisti, ci si de localnici. Ceea ce face ca, in timpul desfasurarii, strazile adiacente sa fie pline, iar fluviul sa devina neincapator pentru suvoiul de oameni care nu ezita sa-si demonstreze veleitatile in ale inotului si de cate 2-3 ori, cot la cot cu colegi, prieteni, vecini, etc. Pernele plutitoare din plastic se pot achizitiona de pe malul Rinului; sunt vandute de primarie, care sponsorizeaza acest eveniment vanzand diferite obiecte promotionale - printre care si sus-numitele pernute, puternic colorate in portocaliu si marcate cu emblema cantonului.

Competitiile ad-hoc de inot nu sunt lasate, insa, la voia intamplarii. Participantilor li se sugereze sa plonjeze in apa si, respectiv, sa iasa la mal prin locurile stabilite, unde se afla instalate provizoriu niste dusuri destul de utile - mai ales pentru cei ce doresc sa se intoarca la serviciu ... Sau, mai bine, sa continue distractia in unul dintre multele baruri si terase situate pe malul Rinului.

Singurul lucru care te poate tulbura din inot ar putea fi… clipa in care te intersectezi cu un sobolan, care stresat de forfota de la mal, incearca din rasputeri sa ajunga pe malul opus ca sa se adaposteasca intr-un cotlon linistit. Deci, daca veti observa vreun individ care da din maini si se agita sau, dimpotriva, inoata voiniceste... ati putea intui motivul :)

Principala distractie a acestei balaceli este ca te lasi purtat de curent pe o distanta de aproximativ 1 km, iar accidentele sunt destul de rare, luand in considerare numarul imens de persoane ce participa la eveniment. Seara se organizeaza concerte si spectacole pe marginea Rinului, iar berea devine unul din cele mai importante bunuri de pe piata :).

Daca nu reusesti sa ajungi in Basel, Elvetia, in perioada acestui eveniment foarte apreciat, atunci merita sa iei in considerare o plimbare cu vaporasul. In unele dintre acestea vei putea servi si masa la bord; si sa nu te mire daca il vei vedea pe capitan servind alaturi de turisti sau inchinand un pahar in cinstea primei calatorii cu vaporasul pe Rin - cum este cazul unora dintre turisti: "La mai mare!"


Articol publicat in 121.ro

No comments: