Wednesday, June 5, 2013

Finantare prin fondurile structurale

Fondurile structurale fac parte dintre modalitatile de finantare care sustin companiile pe termen lung si creeaza continu noi oportunitati de dezvoltare. Contrar dificultatilor intampinate, antreprenorii romani continua sa implementeze cu succes proiecte finantate prin fonduri structurale, iar azi am participat la un curs organizat de Clubul Intreprinzatorului Roman, fondat de Banca Transilvania in 2006, in care s-au detaliat principalele alternative disponibile pentru antreprenori.

In cadrul acestui curs s-au abordat principalele modalitati de finantare a companiilor, accentul principal fiind pus pe finantarile prin fonduri structurale si s-a detaliat intreg procesul de accesare si de implementare a unui proiect.

Astfel, tematicile abordate au fost:
- tipuri de finantari nerambursabile actuale si viitoare
- criterii de accesare a fondurilor
- planul de afaceri
- managementul proiectelor



Clubul Intreprinzatorului Roman, fondat de Banca Transilvania in 2006, este prima initiativa adresata oamenilor intreprinzatori, pentru a oferi in mod continuu si gratuit, clasei antreprenoriale, servicii si acces la informatii relevante intr-un mediu interactiv, atat prin traininguri si seminarii, cat si in mod virtual prin intermediul Internetului. Clubul este prezent in mediul de afaceri prin consultanta si informari periodice, instrumente de educatie antreprenoriala si networking, precum si suport in accesarea fondurilor europene, cu scopul de a contribui in mod activ si real la dezvoltarea durabila a afacerilor din intreaga tara si de a fi intotdeauna prima optiune pentru comunitatea intreprinzatorilor din Romania.

Prima mea companie din Romania avea conturile bancare deschise la Banca Transilvania si ma bucur sa fac parte din Clubul Intreprinzatorului Roman, initiat de Banca Transilvania, avand peste 13800 de membri, fiindca organizeaza astfel de cursuri foarte utile.

Pentru mai multe detalii privind aceste cursuri accesati: http://www.btclub.ro/index/15/1147.html

2 comments:

Raluca U. said...

Interesant articolul tau, chiar aseara am citit ca in 2014 vor exista fonfuri nerambursabile de pana la 10 mii euro ptr femei antreprenor. Trebuie sa aflu mai multe, poate intreprind si eu ceva. :)

Albert Budica said...

Raluca,

Din pacate, analizand oferta de finantare actuala, in special cea pentru echipamente IT, care ma intereseaza, pe programul de minimis (maxim 200.000 euro) am ajuns la concluzia ca sunt destul de multe cerinte si modificarile frecvente risca se te puna in dificultate.

Iata cateva tipuri de costuri pe care nu poti sa le eviti (pentru o finantare de aprox. 200.000 euro):
1. plati consultant 5% (10.000 euro),
2. salarii 7 noi angajati x 3 ani (minim 80.000 euro + echipamentele si timpul alocat pregatirii lor, mai ales daca lucrezi intr-un domeniu foarte specializat),
3. TVA-ul nu este rambursabil, deci inca 24% din suma o investesti din buzunar, iar multe cheltuieli nu sunt eligibile etc...
Sumele trebuie platite in avans, iar daca ceva se schimba sau nu ai raportat la timp, risti sa dai inapoi toti banii.

Sincer, cred ca este mai mult un program social si mai putin are scopul sa sustina financiar IMM-urile, fiindca implica foarte multa birocratie si unele conditii nerezonabile.