Friday, September 9, 2016

Cine crezi ca este cel mai in masura sa iti gestioneze corect banii de pensie?

Zilele trecute m-a sunat un prieten sa ma intrebe daca ma poate recomanda unui specialist in asigurari private dintr-o mare companie care activeaza in Romania. I-am spus ca nu are rost, fiindca nu cred ca este cineva cu adevarat interesat sa aiba grija corect de banii mei.

Ca este o banca sau un fond de asigurari, toti au ca prioritate sa-si plateasca ei salariile, dividendele, sa atinga pragurile de profitabilitate trimestriale sau anuale, iar daca dupa multi ani imi mai ramane si mie ceva sa-mi achite lunar ca pensie... probabil sunt norocos, iar suma primita are sa fie oricum prea mica daca consideram inflatia, piata etc. Apropo, ai vreo idee cat iti ofera o banca la un depozit in euro? Aproximativ 0,3%, din care se scad impozitele, dar si taxele la extragere, care uneori sunt chiar si peste 0,2%. Mult, putin? Decideti voi.

Da, am o solutie personala in acest sens: prefer sa investesc in mine; dar si sa cumpar proprietati imobiliare cu preturi mici, dar cu potential de inchiriere. Caut orasele universitare, dar si destinatiile turistice, fiindca astfel sansele sunt mari sa fie inchiriate pe termen lung sau scurt (hotelier).

De exemplu, daca iau un credit de 30.000 euro, pentru care platesc aproximativ 500 euro/luna, in +5 ani as putea sa restitui respectiva investitie. La 30.000 de euro gasesti destul de multe garsoniere relativ centrale in orasele mari din Romania sau poate chiar si o casa de vacanta intr-o zona foarte turistica, la munte sau la mare. La a doua sau a treia investitie lucrurile chiar se simplifica, fiindca deja te bucuri de veniturile proprietatilor actuale.

Norocul meu a fost ca am lucrat la varsta de 18 ani in Istanbul, mai putin de un an de zile, iar acolo majoritatea considera ca pensie achizitia unui apartament sau un teren intr-o zona care se dezvolta pentru inchiriere sau vanzare. Simplu si eficient, iar respectivele proprietati le poti lasa si mostenire, iar valoarea de inchiriere tine pasul cu piata, costurile de viata, inflatia etc.

Ca sa raspundem la intrebarea initiala: TU ESTI CEL MAI IN MASURA sa-ti administrezi banii de pensie, dar presupune putin efort, analiza pietei, atentie si disciplina (sa returnezi imprumuturile sau sa economisesti pentru a efectua investitii, pe care sa le administrezi corect).

Tu ce tinta ti-ai stabilit?



No comments: