Saturday, October 29, 2016

Despre evenimentul retailArena 2016

Zilele trecute, am participat, la invitatia wall-street.ro, la evenimentul "retailArena 2016: Go (g)Local", organizat pe 26-27 octombrie, la hotel Sheraton Bucuresti.

Obiectivul evenimentului a fost sa aduca in prim plan cele mai noi tendinte din retailul omnichannel, cu accent pe strategii de marketing inovatoare aplicate pe plan local si multiplicate cu succes la nivel international.

Au fost cateva prezentari care mi-au placut in mod special, iar aici listez speakerii, top 5, care cred ca au prezentat informatii utile pentru audienta si si-au alocat timp sa informeze, nu neaparat sa-si promoveze business-urile:
  1. Cosmin Dan, Euromonitor International
  2. Alina Stepan, Managing Director Ipsos South-East Europe
  3. Mara Cristina, Brand Manager miniPRIX
  4. Nadir Balasel, Director Adjunct FAN Courier
  5. Eliodor Apostolescu, Co-fondator PHOENIXY
Le multumesc pentru ca mi-au respectat timpul si au venit in fata audientei cu "temele facute"!

Una dintre prezentarile care a iesit in evidenta cu un material video foarte original si care prezenta intr-un mod creativ cerintele viitorului cumparator online a fost a dlui Manfred Litschka, Director regional de vanzari TCC. Iata aici clipul:



Am avut ocazia sa le revad pe doamnele Ioana Borza, Marketing Manager Farmec si Raluca Radu, Country Manager Answear.ro, iar concluziile lor au subliniat importanta unei strategii foarte clare pentru abordarea unei piete noi. Doamna Ioana Borza chiar a afirmat ca exista riscul real ca in aproximativ 5 ani sa se reduca semnificativ comertul traditional, fiindca oamenii prefera sa cumpere si sa-si petreaca putinul timp liber in mall-uri, unde si sunt atrasi cu diverse evenimente, facilitati de entertainment si locuri de parcare, in orase din ce in ce mai aglomerate.

O replica interesanta a fost: "In Vest se face marketing, iar in Est se fac banii". Din cate am inteles, Farmec chiar si-a stabilit drept piata-tinta de dezvoltare Orientul Mijlociu, iar descrierea oferita privind obiceiurile de consum din diverse tari ne-au convins ca si-au facut temeinic studiile pentru a alege zona respectiva.

Intrebarea mea pentru speakeri a fost:

"Mediul online schimba modul in care comunicam si modul in care facem afaceri, indiferent de domeniu. Cum prioritizati principalii factori care influenteaza rezistenta la schimbare, catre o comunicare digitala mai larga, in retail-ul autohton? 
Exemple: 
- imprevizibilitatea legislatiei fiscale, 
- digitalizarea precara a institutiilor statului 
- lipsa know how-ului 
- lipsa managementului proactiv 
- interconectarea dificila din cauza tendintelor anti-transparenta 
- finantarea slaba a proiectelor IT in retail 
- reticenta clientior finali (lipsa de informare, incredere etc.)"

Voi ce alti factori ati adauga la aceasta lista si cum i-ati prioritiza?

PS. Organizatorii m-au surprins placut cu cateva premii, fiindca m-am implicat in sesiunea de intrebari si raspunsuri. Multumesc!






No comments: