Wednesday, January 18, 2017

Noul "Drum al matasii"

Noul "Drum al matasii" este trasat si de platforme precum AliExpress.com sau Alibaba.com, iar faptul ca sa comanzi prin Amazon era uneori dificil sau imposibil, cred ca va influenta ca pe viitor sa faca tot mult mai multe achizitii, b2b si b2c, direct din China, prin mediul online. Este adevarat ca in China mai au mult la capitolul calitate, CTC, proprietate intelectuala (s.a.m.d), dar asta este o alta discutie.

Daca mai consideram si ca investitiile chinezesti cresc semnificativ in Europa, iar America si UK se anunta ca or sa fie ultraprotectioniste, lucrurile se complica.

Un aspect interesant era prezentat chiar de fondatorul EMAG.ro, respectiv Iulian Stanciu, la Gala GPeC din 2018, care spunea ca pentru comenzile de pana in 20 euro nu se percep taxe vamale, iar cei care comanda din China chiar sunt avantajati, afectand retailerii online autohtoni, care platesc taxe.

Europa de Est, cel putin, a importat marfuri timp de aproape doua decenii din Turcia, dar si acest lucru se schimba. Cunosc mari angrosisti turci care spuneau ca productia turceasca a pierdut de mult batalia cu importurile din China, iar discutiile acestea erau acum vreo 10 ani.




Un speech interesant a fost tinut la Davos de premierul Chinei, respectiv Xi Jinping, care critica protectionsimul vestului, dar cred ca totusi fondatorul Alibaba, respectiv Jack Ma, atinge un punct sensibil in discursul sau cand spune ca SUA a cheltuit prea mult in razboaiele purtate in ultima perioada si a investit prea putine resurse in a pastra joburile si a dezvolta tara.

Ce putem noi face sa contam in noul "val globalizator"? O buna parte din portul Pireus a fost cumparat de chinezi, insa portul Constanta chiar poate sa fie noua poarta a Europei, daca vom avea si autostrazi, de la est la vest, sa se poata transporta mai facil marfurile si vointa...





No comments: